Pirates of the Caribbean

Colombias perle ligger i det Karibiske hav. Det ligger faktisk nærmere den nicaraguanske kysten enn det colombianske fastlandet. Det kan mange colombianere og turister være glade for, hele øya er nemlig en taxfree sone. Mange shoppeglade mennesker kommer hit for å sjekke ut hva butikkene i North End har å by på. Andre besøker øya for å bade og nyte livet. Vi tilhører de i den siste kategorien.

20180202_14154620180202_14235620180205_113702

De lokale, razials, snakker en merkelig form for engelsk, lik den man hører på Jamaica. Når det er sagt, så er reggae nesten mer vanlig en annen «typisk» colombiansk musikk. De lokale er etterkommere av briter, nederlendere, spanjoler og afrikanske slaver. Kreolsk og spansk er også vanlig blant de lokale. Mange fra fastlandet har bosatt seg på øya, så spansk er blitt mer og mer vanlig. Flere ganger gikk vi forbi lokale som snakka kreolsk og engelsk. Det er så anderledes fra det man er vant til å høre på fastlandet. En interessant blanding av språk (og ikke minst kulturer).

San Andrés er en liten øye proppfull av forskjellige ting å finne på.Man kan leie en golfbil eller moped for å ta turen rundt øya og stoppe der man vil. Vannet er krystallklart, og de som er glade i snorkle kan duppe rundt i vannet i timesvis. Gode vindforhold på øya gjør stedet til et ypperlig sted for å kite og vindsurfe. Sørenden av øya kan også by på surfemuligheter, men kun i noen få måneder i året. I tillegg er det flere småøyer man kan ta båt til eller vasse/svømme langs et tau for å komme seg dit. Cayo Bolivar,  Cayo El Acuario, Johnny Cay og Rocky Cay er populære steder. I tillegg er det områder i vannet der man kan se på sjøstjerner og gigantiske kråkeboller der vannet rekker deg opp til livet. Vestsiden av øya har de populære stedene Piscinita og West View som er badesteder uten strand. Man kan enten hoppe ut i det varme vannet eller gå ned solide stiger. På begge stedene vil man se store mengder fisk i vannet. Ved Piscinita finner man folk som selger brød til turistene. Mat? Ja, men til fiskene! Brødet tiltrekker seg store mengder fisk. Er man heldig vil fiskene snappe brødet ut av hånda di (selvfølgelig under vann).

20180202_12540720180202_130214

20180208_132906

Drinker til 40- 50 kr

De aller fleste har vært bort i eller kommer til å være bort i Captain Morgan (enten historien eller brennevinet). San Andrés ble en gang brukt av Kaptein Morgan som en base for å angripe spanske skip lastet med verdifull last. Det sies at gullet til Morgan er gjemt i en grotte på øya, og da finner man naturlig nok et sted kalt opp etter Morgan – Morgan’s cave. I tillegg finnes det en replika av en båt som sies at tilhørte kapteinen. Vi besøkte ikke stedet, men kan være verdt et besøk. Fikk dessuten høre at det IKKE er lov til å lete etter gull, så da var det ikke like interessant å besøke stedet…

20180203_17122320180210_110812

Strendene og bademulighetene på San Andrés er fantastiske. Det finnes noe for enhver på denne øya. Strandbomsene kan velge mellom hovedstranda i sentrum eller strendene langs San Luis.  Vannet rundt kalles av noen for havet med de 7 fargene, og med farger menes nyanser. Vannet er blått, og på grunn av korallrev og andre ting langs havbunnen ser vannet ut som en regnbue bestående av forskjellige nyanser av blått.  Ikke bare er havet vakkert å se på, det som befinner seg under er nok ti ganger så vakkert. I 2000 ble vannet rundt San Andrés status av UNESCO som biosfærereservat. Det biolgiske mangfoldet under vann er fantastisk. Vår dykkerinstruktør David sa det så fint : «bioDIVERSITY, not quantity.»

David var ikke bare dykkerinstruktør, han eide også stedet vi bodde på – Posada Villa Modin. Et supert sted rett utenfor sentrum. Det var lett å ta bussen til og fra sentrum og strendene. Vi delta bad med et annet par, og det var null stress. Det er bare tre rom, hvor det ene har eget bad. Deilig å slippe kø for å komme inn på badet. Stedet hadde også en Tv-stue og felles kjøkken. Flere ganger lagde vi mat, noe som sparte oss for noen gryn.  Et fint og avslappet sted, og David fikk oss til å føles oss som hjemme (vi bodde et sted til, men det var ikke noe tess). Vi gjorde flere dykk med David, totalt 6 dykk (3 dobbeltdykk). Vi fikk se fantastiske korallrev, fisk, grotter, blekksprut, manta rays (djevelrokken/djevelskate), åler og mye annet som jeg ikke kan navnet på. David var flink til å orientere oss før dykkene og han pekte flittig på de ulike tingene vi så. Det meste forklarte han for oss på land.

DCIM101GOPROG0021364.JPGDCIM101GOPROGOPR1160.JPGDCIM101GOPROGOPR1266.JPGDCIM101GOPROGOPR1458.JPGDCIM101GOPROGOPR2081.JPG

San Andrés var magisk. Vi gjorde noen turistting, men slappet for det meste av. Vi hadde et rolig tempo, og stressa ikke med noe. Life in the Caribbean. Det er definitivt et sted jeg kunne tenke meg å dra tilbake til. 11 dager var ikke nok.

Det er ikke så uvanlig at det blir stille på bloggen, men denne gangen er det en god grunn til det. Stikker til Peru og blir der i 3 uker. Snakkes!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s