Siden sist…

Hva har vi gjort? Vel… Ganske mye.

Vi har farta rundt i Colombia, og til tider frister det lite å sitte og skrive. Men nå som det regner en del og blåser surt i Bogotá, passer det fint å skrive litt.

Siden det fantastiske besøket til Chocó, har vi vært i parken Jaime Duque, Cartagena, Tunja, Villa de Leyva, Paipa, Raquirá, Sogamoso og Nobsa. Områdene rundt Bogotá som heter Boyacá har mye bra å by på. Ikke bare kommer man seg vekk fra alt en millionby som Bogotá har (på godt og vondt), men man kommer til vakker natur (nesten bilfri) og supervennlige folk.

20171122_103130

Vi stakk innom Pozo de Hunzahua i Tunja – som forteller hvordan en slags brønn oppstod pga av en søster og en bror som forelsket seg og senere ble gift (forelling fra muisca tiden)

20171122_170152

Villa de Leyva

20171123_122117

Vi besøkte en vingård, fikk omvisning og smakte nydelig colombiansk vin

20171123_124142

Penis skulpturer fra et observatorium muisca folket bygde. En liten hyllest til mannen og fruktbarheten

20171123_172927

Villa de Leya fra høyden

Tunja, Villa de Leyva Raquira, Raguirá, Paipa, Sogamoso og Nobsa ligger i Boyacá, rett utenfor Bogotá. Det var en litt spontan tur, men noe vi hadde tenkt på. Vi bestemte oss for å ta en buseta (en slags rutebuss) fra Bogotá og til Tunja som er hovedstaden i Boyacá. De fleste byene ligger 1 time busstur fra hverandre, så man kommer seg lett rundt. Vi ble fortalt at det skulle være kaldt der… Men sola varma som bare det. Det gjorde den hver dag mens vi var på tur. Villa de Leyva var neste stopp, og er en populær by blant turister og colombianere. Det er en rolig by med en svær plaza, og mange koselige butikker. Rundt byen så man grønne åser som omkranset hele området. Det var ganske fint, og noe som virker å være typisk for Boyacá. Frodige åser og høye fjell. Fra Leyva tok vi buss til Raguirá som er kjent for å selge tonnevis av keramikk og artesanias. Det var så utrolig mye fint der, og mange av husene rundt plazaen var i sterke farger. Etter å ha surra rundt, dro vi tilbake til Leyva. Der tok vi på oss turklær og tok turen opp til en Jesus statue som voktet over Leyva. På vei ned ble det mørkt, men vi klarte å komme oss helskinnet ned ( jeg mista bare fotfestet to ganger). Sola går ned mellom halv seks-seks, og det er omtrent uten unntak.

20171124_132418

Inspeksjon av ruanas og ponchoer

20171124_135814

Noe av det man kan kjøpe i Raquirá

Etter noen fine dager i Leyva, dro vi til Paipa. Der ble vi 1 natt. Vi tok oss en tur til en stor innsjø for å finne en geocache (vi fant den!) og titta litt på byen. Ikke stort å se på… Deretter tok vi ture til Sogamoso, som minnet oss om Bogotá. Mye folk og tett trafikk. Der surra vi litt rundt. Så på noen parker og et monument viet til Musica folket som holdt til der. Sogamoso var et perfekt sted for å kunne komme oss til Lago de Tota. Det er Sør-Amerikas nest høyeste innsjø (3015 moh), kun slått av Titicaca (3812 moh) som ligger i Peru. Lago de Tota har en fantastisk hvit strand. Når sola skinner, er det nesten som å være i syden. Det blåste ganske surt, og vannet er ikke særlig varmt. Vi tok ikke en dukkert, men gikk rundt og utforsket området. Vi møtte på noen søte sauser og rautende kuer. Vi rakk også å stikke innom byen som heter Nobsa. Det ligger rundt 10-15 min unna Sogamoso med buss. Nobsa er kjent for sine håndproduserte ruanas. Det ligner en poncho, men er lagd av lammeull. Fine og billigere enn andre steder i Colombia. Nobas var lite og rolig. Vi stakk innom butikker og drakk deilig kaffe. Etter en uke på reise stakk vi tilbake til Bogotá. Der rakk vi å hilse på pappa på flyplassen før han tok et fly videre til Medellin.

20171126_162034

Gatekunst i Sogamoso

20171127_122420

Lago de Tota

20171127_131624

Playa Blanca

20171127_172346

Mer gatekunst i Nobsa – som viser at de er stolte over å produsere ruanas. Det avholdes en egen ruanas festival i Nobsa

Cartagena er nok den mest populære turistbyen i Colombia. Hit kommer alle. Det ligger helt nord i landet, og man kan ta seg en svømmetur i det karibiske hav når man trenger å kjøle seg ned. Det er ganske digg. I tillegg har Cartagena et stort antall restauranter, der det er nesten umulig å ikke nyte et supergodt måltid. I Bogotá skal man lete lenge før man finner  restauranter på nivå med de vi fant i Cartagena. Ceviche, fisk og sjømat, tapas, sushi og deilig is. Selvfølgelig var ikke alt rosenrødt i Cartagena. Gateselgerne. De selger alt fra hatter, t-skjorter til smykker og vesker. Det gjelder å prute, og orker man kan man stikke av med noen gode røverkjøp. Disse selgerne er OVERALT, og er utrolig plagsomme. Det er bare å takke pent nei takk og gå videre.

20171109_192510

Cartagena by night

20171110_132824

Militær utkikkspost langs muren

Jeg hadde et sterkt ønske om å reise til Cartagena for å se hvordan de feira Cartagenas frigjøring – eller La Independencia de Cartagena de Indias. Det var en nesten ukelang folkefest med dans og musikk. MYE dans og musikk. Det var parader i gatene med kostymer, kåring av colombias vakreste og en liten gay parade. Det var fint å se kjolene og kostymene som folk tydelig har brukt mye tid på å få i stand. Folk danset salsa og tok barna sine med ut for å feire. Det virker som om Cartagena er snudd på hodet mens feiringa foregår. Vi gjorde som de lokale, og stilte oss opp for å se på de ulike paradene som var fordelt på ulike dager.

20171111_160657_01020171111_16121920171112_171655

Cartagena er en fin havneby. På grunn av beliggenheten, er det utrolig varmt der. Der er derfor det er et populært reisested. Cartagena kan by på noen flotte strender, klart og varmt vann. Gamlebyen i Cartagena står på Unescos verdensarvliste, og ikke uten grunn. Murene som omkranser gamlebyen er imponerende. Bygningene innenfor murene er i sterke farger og i kolonialstil. Kirkene er gigantiske og byen har en unik historie. Cartagena var en viktig havneby  for spanjolene, og de bygde et omfattende og imponerende forsvarsverk i byen. Det er utrolig fint der, og man er nesten nødt til å ta turen for å se. Utenfor murene ligger Getsemani som er blitt en hipp bydel, og Bocagrande – hoteller på rad og rekke ved stranda.

20171113_124154

Rester av koraller i steinblokker brukt på en kirke

20171114_12292220171115_115227

En kusine og hennes familie inviterte oss til et sted som heter Sopó, der parken Jaime Dugue ligger. Det er en stooooor fornøyelsespark med mye rart. Det kuleste er at det ligger en replika av Taj Mahal – som er like stor som orginalen i India. Grunnleggeren var en pioner innen flyverdenen, og donerte parken til sine landskvinner og menn. Ganske rått. Vi løp rundt der som noen gærniger for å rekke alt, og sparte Taj Mahal til slutt… Det var dumt, for da vi 30 min før stengetid skulle inn, hadde de stengt slottet. Typisk. Heldigvis fikk vi sett mye annet. I tillegg til radiostyrtebiler, museum, gigantiske kart over Colombia, store skip og Taj Mahal finnes det en dyrepark der. Det fantes alt fra tigere til søte små apekatter.

IMG_7827IMG_7910

Om få dager reiser vi til Colombias nest største by, Medllin. Pappa har gått av med pensjon, og skal tilbringe noe av tiden sin der. Planen er å feire jul med han og utforske byen og området rundt.

Nyttårsaften skal vi selvfølgelig feire med familien til mamma. Planen er å reise til det de i Bogotá kaller «tierra caliente». Det vil si områdene utenfor Bogotá som ligger lavere i terrenget, og som da er mye varmere enn Bogotá. Enkelte har trodd at vi koser oss i varmen, men Bogotá kan til tider være ganske kaldt. Det ligger tross alt 2640 meter over havet.  På nyåret stikker vi til Quito, som ligger litt høyere.

Jul, jul, jul. Her i Colombia selges det ikke pepperkaker, gløgg og klementiner over en lav sko som i Norge, men det er mye annet. Julelys er tydeligvis helt essensielt til jul. Det er julelys på nesten alt. Parkene og gatene er proppfulle av julelys. Enkelte nabolag går sammen om å pynte med flest mulig lys til jul. Jomfru Maria og Jesusbarnet finnes naturligvis til salgs i alle butikker. Det blir verken ribbe eller pinnekjøtt på oss, men vi vil forhåpentligvis spise noe annet godt.

20171202_200757

Juletreet til tanta mi er ferdig dekorert. Det sies at etter Halloween hopper colombianerne rett til jula. November er en usynlig måned

20171203_175050

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s